hai kamoo-kamoo semua..hehe..thankss sbb sudi singgah n bc blog kiter nie..ade ker yg singgah..hopefully ade ar kn..ngeee...okey lh kiter x nk melalut bnyk2 lg sbb nant kamoo boring nk bc blog kiter lak..so ari ni kiter nk share resepi..maklumlah kiter ni br je belaja nk masak..ngee..
skrg nie kiter nk share resepi NASI SERAI dgn AYAM KUZI dgn DALCA DARAT..hehe..gempaq x br belaja masak dh masak nasik serai bagai..hehehe..poyos jer..klu x jd or rase x sdp campak je dlm tong hehe..sebenye kiter dh lame masak mase raye ri tu..tp br skrg kiter teringt nk share dlm blog..maklumlah kiter nie kn dh tua kn..ngeee...gambar pon x de..nie semua gambar2 kiter curik kt Mr.Google..tp lbh kurang ar gmbr yg kiter curik ni ngan ape yg kiter masak..
BAHAN A :
~ 1 EKOR AYAM DI BELAH 4 ATAU POTONG KECIK2..
~ 6 BIJI BAWANG PUTIH (DIKISAR LUMAT)
~ 3 CM HALIA (DIKISAR LUMAT)
~GARAM, LADA SULAH, DAN GULA SECUKUP RASA..
BAHAN B :
~ 2 BATANG KULIT KAYU MANIS
~ 4-6 KUNTUM BUNGA CENGKEH
~ 3 TANGKAI CILI KERING (DI KISAR)
~ 15 BIJI LADA HITAM ( DI KISAR)
~ 1 SUDU TEH JINTAN MANIS ( DIKISAR)
~ 1 SUDU TEH JINTAN PUTIH (DIKISAR)
~ 1/2 SUDU TEH SERBUK BUAH PALA
~ 3 CM HALIA ( DIKISAR )
~ 3 CM LENGKUAS (DIKISAR )
~ 1 BATANG SERAI ( DIKISAR )
BAHAN C :
~ 4 SUDU MAKAN SOSO TOMATO
~ 450 GRAM MINYAK SAPI
~ 200 ML SUSU CAIR
~ 12 ULAS BAWANG MERAH ( DIGORENG DAN DIKISAR LUMAT)
~ 12 BIJI TOMATO ( POTONG DADU )
~ JUS LIMAU DR 2 BIJI LIMAU
~ KRISMIS DAN BADAM SBG HIASAN
~ MINYAK MASAK...
CARA-CARA MEMBUAT :
~ GAUL KESEMUA BAHAN A HINGGA SEBATI.PERAP SELAMA 1 JAM.
~ GORENG AYAM YG D PERAP TD HINGGA KEPERANG-PERANGAN..
~ TUMIS BAHAN B YG DIKISAR DAN SELEBIHNYA HINGGA WANGI.
~ MASUK KN BHN C DIMULAI DGN SOS TOMATO, MINYAK SAPI, BAWANG GORENG, SUSU CAIR, JUS LIMAU DAN AYAM GORENG TADI.DIDIHKAN HUNGGA KESEMUA BAHAN MASAK.
~ ANGKAT KE DLM PINGGAN DAN TABUR DGN BAHAN HIASAN..
BAHAN-BAHAN :
~ 2 CAWAN BERAS BIASA
~ 2 CAWAN AIR.
~ 1 SUDU KECIL JINTAN MANIS
~ 1/2 BIJI BAWANG BESAR.
~ 2 ULAS BAWABG PUTIH
~ 1 INCI HALIA
~ 6 BATANG SERAI.
~ 1 SUDU BESAR MAJERIN.
~ SEDIKIT GARAM.
CARA-CARA ;
~ TUMBUK BAWANG BESAR, BAWANG PUTIH DAN HALIA.KETEPIKAN.
~ TITIK SERAI DAN KETEPIKAN.
~ PANAS KAN PERIUK DAN CAIRKN MAJERIN.TUMIS JITAN MANIS HINGGA NAIK BAU.
~ DIIKUTI BAHAN2 YG DI TUMBUK DAN SERAI.
~ MASUK AIR DAN GARAM.MASAK NASI SPT BIASA.
~ SEDIA DI HIDANGKN..
BAHAN-BAHAN :
~ SEBIJI NENAS
~ 2 BIJI TIMUN
~ 4 BIJI BAWANG BESAR
~ 6 BIJI LADA MERAH
~ 2 SUDU CUKA
~ GULA
CARA-CARA ;
~ POTONG NENAS, TIMUN, BAWANG BESA DAN LADA MERAH.MASUK DLM SATU BEKAS
~ MASUK KN GULA DAN CUKA KACAU RATA.
okey tu jelah wt ari ni..selamat mencuba key..ngeee...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
silah tinggalkn komen2 anda..komen yg membina memberi semangat ;)